Periferie

Wijktoeristenkantoor Selwerd

In 2016 is de Periferie als toeristenkantoor in de jaren ’60 wijk Selwerd begonnen met als doel de gewoonheid van de Nederlandse woonwijken een eigen culturele plaats te geven. Ook in de komende periode blijft Periferie ansichtkaarten, T-shirts en boekjes over de wijk verkopen en samen met het Kunstpad rondleidingen geven.

 

Heden en verleden

De wereld wordt steeds kleiner, onder andere door het internet. Periferie houdt van de wijk omdat het een behapbare omgeving is, waar op kleine schaal een eigen cultuur kan ontstaan. Om streekgebonden eigenheid te stimuleren in de wijk Selwerd legt Periferie een link tussen heden en verleden. Dit doen we door de oorspronkelijke stedenbouwkundige plannen te verbinden aan onderwerpen die nu actueel zijn, zoals technologische ontwikkeling en multiculturaliteit. We zetten culturele activiteiten op, waarin we kijken wat de stedenbouwkundige kwaliteiten uit het verleden waren. Die kwaliteiten geven we vervolgens een hedendaagse vertaalslag. Belangrijk daarbij is het betrekken van bewoners en ze een stem te geven, bijvoorbeeld door bij de activiteiten duidelijke spelregels op te stellen waarbinnen ze hun ideeën de vrije loop kunnen laten. Hiermee worden inwoners gestimuleerd zelf over hun omgeving te denken en vervolgens hopelijk zelf aan te pakken.

 

Tuinontwerp

Een voorbeeld van een vraag die Periferie stelt, is hoe je de (semi)openbare ruimte inricht - in dit geval in de jaren ’60 wijk Selwerd. Recent is het experiment de ’21-eeuwse Mien Ruys-tuin’ van start gegaan. Mien Ruys was een tuinarchitect diezich als een van de eersten serieus bezig hield met het ontwerpen van kleine stadstuinen. Ze is de bedenkster van de typische strakke jaren ‘60 tuin, met lage hagen, bielzen, een verhoging, grinttegels, lokale planten, een bankje en een watertje. Periferie wil haar ontwerpen naar deze tijd brengen. Selwerd is de wijk met de meeste culturen van de stad, dus is het logisch gebruik te maken van buitenlandse inzichten bijvoorbeeld in de keuze van planten, exotische tegels en beelden. Verder moet er ruimte zijn voor moderne materialen en vormen. Een voorbeeldtuin wordt 23 maart tijdens de tuindag bij de Periferie gemaakt. In een publicatie in de wijkkrant en op de wijksite worden de spelregels en ingrediënten genoemd waarmee bewoners zelf naar eigen smaak zo’n tuin kunnen aanleggen. Dit geeft handvatten die niet stoppen bij de eigen tuin, maar kan helpen meedenken bij de vernieuwing en herinrichten van de wijk.

 

Vakantie in eigen wijk

Omdat Selwerd zogezegd de wijk is met de meeste culturen in Groningen is het een van de meest wereldse plekken van de stad. Tijdens ‘Vakantie in eigen wijk’ krijgt telkens een ander land en cultuur de aandacht. Bewoners komen samen om hun buren te ontmoeten, een hapje te eten uit het land dat centraal staat en leren een andere cultuur kennen zonder dat ze ver weg hoeven. Belangrijk is daarbij wel dat er op een manier een link wordt gelegd met Selwerd. ‘Vakantie in eigen wijk’ wordt in maart en april 2018 op vrijdagmiddag georganiseerd in Wijkbedrijf Selwerd.

 

Eethuis Selwerd

Het Eethuis is een plek waar mensen op een aangename manier samen kunnen komen en van een goede maaltijd kunnen genieten. Het heeft een fusion menu waar de Nederlandse en Irakese keuken samen komen. Een voorbeeld is de stamppot kebab. Daarbij is het Eethuis een 0,0% restaurant, wat betekent dat de wijn en het bier dat geschonken wordt alcohol vrij is.

Reserveren is noodzakelijk: 06 27 97 93 19 of eethuisselwerd@periferie.nl